Quantcast
Channel: NM i Naturfoto – Fotojakta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 132

Rødglente

$
0
0

Månedens bilde:

Månedens bilde: Rødglente inn for landing. Gull. © Vidar Aas

September måned er utvilsomt en travel tid for naturfotografene med sprakende høstfarger stort sett over alt. Men runde 8 med innlevering midt i denne måneden bærer ikke særlig preg av det denne gangen. 143 bilder på resultatlisten hvorav 10 er gull, 43 er sølv og resten er bronser, borger for at her er interessen og konkurranseinstinktet på topp.

….

Månedens bilde er tatt av Vidar Aas og viser et frapperende og teknisk flott bilde av den heller sjeldne rødglenta som går inn for landing – og nok en gang var det en enstemmig jury som gikk inn for dette bildet. Fotografen har dette å si om bildet:

«Har vært noen turer i Sverige de siste par vintrene for å prøve å få til fotoopplegg på de store rovdyrene som er så mye mer tallrike der enn her hjemme. De er ikke enkle å ha med å gjøre, og eg var derfor også på utkikk etter enklere alternativer. Åtefoto etter diverse rovfugl er jo en velkjnt vinteraktivitet for oss som er ivrige på naturfotohobbyen, og etter å ha sett en del bilder av glentene på diverse nettforum bestemte eg meg for at dette var noe eg måtte prøve på. En halv dags kjøretur senere var eg på plass helt syd i Skåne ved glentenes nordlige utbredelsesgrense. Påfølgende morgen satt eg klar i fotoskjulet og konstaterte regn og gråvær. I utgangspunktet ikke lys til spektakulære bilder men det var ingen krise da nye arter alltid er spennende. Og det var heller ikke snakk om venting og fare for bomtur siden glentene er blandt de ivrigste åtseleterne og er f. eks. kjent for å oppholde seg ved søppelfyllinger i store antall. Og Skåne var ikke unntak i så måte, her gikk det i flokker med rød og svartglente og overvintrende musvåk. Typisk var det gjerne 10-20 av hver av disse artene samtidig på åtet og i trærne rundt, og det var småkrangling og fluktsituasjoner jevnt og trutt. Det var tydelig at det var her ned all musvåken i Norden hadde trukket og eg vil påstå det skjedde mer på en dag på åtene her nede enn det gjorde på en hel sesong på åtene hjemme. Når 30-40 rovfugl og store flokker med måker og kråker ble skremt opp samtidig var himmelen FULL av fugl, et imponerende mektig syn. Midt på dagen slutta det å regne, og skylaget ble tynnere og siste ingrediens for en fin fototur var plutselig et faktum. Det ble en times tid med bra dempet lys og mulighet for de bildene man helst var ute etter, og dette bildet av rødglenta like før landing på en pinne ble til i dette timelange lysglimtet da alt stemte. Løvskogen uten løv i bakgrunnen ga en fin mørk kontrast til den pent opplyste fuglen».

Canon EOS-1D X Mark II, 400mm, f/4, 1/2000 s, ISO 8000 (-1,3 EV)

….

På Sammenlagtlista etter 8 runder er det veldig små endringer i forhold til runde 7. Når det gjelder rekkefølgen for de 15 første på lista, så er den nøyaktig den samme bortsett fra at det byttes om på fotografene på plass 11 og 12. Heller ikke avstanden poengmessig mellom fotografene endres vesentlig.

Bernt Østhus på førsteplass stikker i denne runden av med 3 av rundens 10 gullbilder og har nå 1650 poeng. Arne K. Mala på andreplass tar ett gull og har nå 1634 poeng. Vidar Aas (også ett gull) ender opp med 1579 poeng på sin tredjeplass. På fjerdeplass følger Vidar Lunde med 2 gull og 1556 poeng, Leiv Arne Åkset på femteplass med 1526 poeng.

….

De 9 andre gullbildene i runde 8:

Fjellrev i solnedgang. Gull. © Arne K. Mala

Fotografert på Hardangervidda. Nokre fjellrever leiker på ein haug der eg får solnedgangen i bakgrunnen.

Nikon D5, Nikon 600mm, f/4, 1/1000 sek og ISO 100.

Hareprat. Gull. © Bernt Østhus

Disse harene traff jeg på i Oppdalsfjellene, hvor de i nesten fem minutter sto på to og diskuterte hva slags rar kar som pekte på dem med kamera.

Canon EOS 1Dx mark II, EF 600mm + 1,4x converter, f/5,6, 1/640 sek, ISO 640.

Dvergflaggermus i fjordlandskap. Gull. ©Bernt Østhus

Ferietur hos Vegard Lødøen er ikke ferie, men fotografisk slavecamp. Vegard er aktiv, og dette bildet er tatt i tretida på natta i Valldal, håndholdt fra toppen av et epletre, med to blitzer montert på stenger foran kamera.

Canon EOS 1Dx mark II, EF  70-200mm, f/25, 1 sek, ISO 500, blitzer.

Tiur. Gull. © Bernt Østhus

Juryen må være møkka lei av tiurbildene mine. Men jeg synes de er fine, og sender inn enda et av sjefstiuren på full damp.

Canon EOS 1Dx mark II, EF 600mm, f/4, 1/2000sek, ISO 1000.

Flyktende ulv. Gull. © Bjarne Time

I Finland var det ikke bare kameraet mitt som gikk varmt under en fototur i høst. Til tider var det svært høy temperatur mellom bjørn og ulv. Bildet er tatt fra et fotskjul.

Nikon D4S, Nikon 600 mm/4 G ED VR, f/4,5, 1/500 sek, ISO 800.

Storkobbe. Gull. © Kåre Hansen

Bildet er tatt på Svalbard og viser storkobbe som ligger og nyter livet på isflaket.

Canon EOS1DX mk II, 800mm/5, 5.6, 1/1600 sek, ISO 400 +1 EV

Takeoff lom. Gull. © Olav Auset

Her tar lomen av, sola skinner i gjennom ene vingen til den, vakkert på et slikt stille vann når lomen tar av,

Nikon D4, 290mm, f5.6, 1/500 sek, ISO 2000.

Kolle og kalv i regnvær. Gull. © Vidar Lunde

Det ble en fuktig kveld og det kunne se ut som hjorten også synes at det var nok regn nå.

Canon EOS DX Mk2, 600mm/4. 1/320 sek, f/4, ISO 1600.

Døgnflua letter. Gull. © Vidar Lunde

Det har blitt mange timer ved elvebredden for å få bilder av vakende ørret. Her er elvedøgnflua i ferd med å lette fra vannet mens ørreten kommer i stor fart for å få seg en matbit. Det hele går så fort at det er vanskelig å se hva som skjer, men med fokus på døgnflua og 14 bilder i sekundet så forteller billedserien alt.

Canon EOS DX Mk2, 600mm/4. 1/1250 sek, f/4, ISO3200.

.:.

Takk for besøket og velkommen igjen – mye fint å se rundt i kring her _


Viewing all articles
Browse latest Browse all 132