Månedens bilde:

Abbor i fjellvann. Gull. © Alf Skoglund
Runde 7 (av i alt 10 runder dette året) med innleveringsfrist i midten av august er et tilbakelagt stadium. Sommeren er enda ikke helt over, men deltagelsen i denne runden er upåklagelig med 12 gull, 36 sølv og 85 bronser som resultat. Og etter endt juryering sitter de 5 medlemmene nok en gang med minner om mange flotte bilder.
Månedens bilde er tatt av Alf Skoglund og viser et splittbilde fra abborfiske i et fjellvann. En enstemmig og nærmest fjetret jury var ikke i tvil om at dette var et utrolig stykke naturfotografering. Fotografen har dette å si om bildet sitt:
«På vårt første besøk på Finnmarksvidda i 2019 var det splittbilder og fotografering av storlomen som skulle være fokus. Lomene var kastet ut av reirplassen sin, og jeg fikk ikke muligheter til å treffe dem i år. Hva som skjedde med dem, er en trist historie for seg.
Men abboren var der, og det er greit å få den på kroken. Den er ikke kresen av natur. Planen med splittbildet var både å fange fisken og også få et rimelig utvalg fra miljøet rundt med på bildet, inklusive fiskeren. Dette elementet lyktes ikke helt. Så lenge fokuset ligger på fisken ned i vannet, blir det som er over vannflata 2. prioritet. Fisken var så fargerik og flott at den vant! Og i den skarpe sola var bunnen godt opplyst, og sola kastet flotte striper inn på abboren slik at fargene kommer godt frem. At fargen på den lille spinneren passet fargen på finnene, var mer et lykkelig sammentreff enn planlagt. Vi ser også at fisken speiles i vannoverflaten under vann! Dette setter også en ekstra spiss på et fargerikt bilde. Jeg valgte også å ta med litt av landskapet for å balansere bildet litt. Det er normalt at det blåser litt på denne sjøen, og vind og bølger har derfor stor innflytelse på hva fotografen får med av planlagte motiver ved denne type fotografering!
Denne historien avsluttes med fortellinga om familien på 2 voksne og 2 hunder som avsluttet dagen med abbormåltid på hytta. Til det trengte vi noen flere fisk enn akkurat denne»
Sony a7r3, Canon FE 16-35mm/4 + adapter + Ikelite undervannshus . Tekniske data: 19 mm, f/16, 1/200 sek, ISO 640.
….
Vidar Aas oppnår utrolige 4 gullbilder i denne runden hvor alle er av fugler. Med det avanserer har en plass på Sammenlagtlista til tredjeplassen med 1380 poeng. Arne K. Mala tar flotte 3 gullbilder og befester dermed sin andreplass på lista med 1420 poeng. På toppen av lista troner fortsatt Bernt Østhus (ett gull i denne runden) med 1433 poeng.
….
De 11 andre gullbildene i runde 7:

Heilo mot Hurrungane. Gull. © Arne K. Mala
Sola har akkurat gått ned bak fjella, når eg er heldig å få ein Heilo i fin positur foran Hurrungane i Jotunheimen. Her ser du heile fjellrekka med Store Skagastølstinden til høgre i bildet og Store Austanbotstind til venstre i bildet.
Nikon D850, Nikkor 70-200 mm/2,8 på 165mm, f/18, 1/50 sek og ISO 1600.
…

Rypestegg i flukt. Gull. © Arne K. Mala
Sola er i ferd med å gå ned bak fjella i bakgrunnen, idet ein rypestegg letter foran meg. Nikon D850, Nikkor 600mm /4, 1/3200 sek og ISO 1600.
…

Sandlo. Gull. © Arne K. Mala
Ein sandlo er på næringssøk i ein vassdam i Jotunheimen. Eg ligg på magen i sivet for og få lågest mulig standpunkt. Sola står rett imot og lager reflekser i vatnet.
Nikon D850, Nikkor 600mm, f/4, 1/1250 sek, ISO 64.
…

Storm. Gull. © Bernt Østhus
Bildet viser hvorfor lyktene som står langs kysten er viktige. Når det stormer forandrer havet helt karakter, og kan slå hvilken som helst båt til pinneved om man kommer for nær land.
Canon EOS 5D, EF 200-400mm, f/11, 1/3200 sek, ISO 1000
…

Pass deg! Gull. © Bjarne Time
Om et bjørneblikk kunne drepe, hadde jeg vært død nå. Heldigvis satt jeg «trygt» i et fotoskjul. Nikon D3S, Nikon 600 mm/4, 1/125 sek, f/4, ISO 640.
…

Elgen og dens rike. Gull. © Leiv Arne Åkset
Elgkua nyter frokosten blandt bringebær og geitrams en tidlig morgen i august 2019, mens hun nyter utsikten over Marnardals skoger i bakgrunnen.
Canon 1DX II, Canon 70-200 f2.8 L IS II USM på 200mm og f/2,8, 1/250 sek, ISO 2000,
Håndholdt
…

Blåvannymfe. Gull. © Magnar Børnes
Vannymfene er som regel litt sky om ein kjem nær, men denne var veldig interessert i å vere fotomodell. Eg starta med 200mm makro, men gjekk etter kvart over til å bruke 60mm der eg har makro 2:1. Eg ville ha stor blendar for å få fin svung på det lyse strået den sat på, skarpheten vart dermed krevjande, men sidan den insisterte på å sitje der så lenge, var det mogleg å få det til. Bildet er berre minimalt beskjært i ettertid.
Pentax K-1, Laowa 60mm makro/2.8, f/2,8, 1/4000s, ISO 1600.
…

Hubroer i fisheye. Gull. © Vidar Aas
Fra min foringsplass for Hubro i Sandnes kommune. Lekte meg med fisheyelinsa på utlagt fjernstyrt kamera. 1/40 sek, f/4, 8mm, ISO 400, blits.
…

Jordugleflukt i kveldslys. Gull. © Vidar Aas
På våren hender det at Jærkysten blir litt invadert av Jordugler. De kommer trekkende sørfra og tar en rast på Jærkysten mens de venter på at snøen skal smelte i fjellet. Her i det siste kveldslyset. 800mm, f/5,6, 1/2000 sek, (-2/3 EV), ISO 500.
…

Lappuglefamiliens matleveranse. Gull. © Vidar Aas
Fra de store skogene i Värmland i Sverige. Lappuglene hekket i toppen av denne avknekte bjørkestammen. Her kommer hannen innflygende med matleveranse grytidlig i morgenlyset. 400mm, 1/1600 sek, f/2,8, ISO 3200 (-1/3 EV).
…

Rødglenteflukt. Gull. © Vidar Aas
Fra åteplass i Skåne i Sverige. Her er vi ved glentenes nordlige utbredelsesgrense. Den er en av de ivrigste åtselrovfuglene og er rundt i verden kjent for å oppholde seg ved søppelfyllinger i store antall. Og her gikk det i store flokker med glenter og overvintrende musvåk. Hadde minst et 20 talls av hver art tilstede til enhver tid noe som ga en helt annen trengsel ved åtet og rundtomkring enn vi er vant til her hjemme. Det var til enhver tid så mye fugl at eg tør påstå det skjer mer på åtet der nede på en dag enn det gjør på en hel sesong på åtene her hjemme. Når de ble skremt opp var himmelen FULL av fugl, mye kråker og måker i tillegg til nevnte rovfugl, men sikkert mellom 50 og 100 rovfugl på det merste. Under sånne omstendigheter har man fluktsituasjoner og slåsskamper jevnt og trutt. Her kommer Rødglenta flygende rett inn mot åtet.
560mm, 1/2000 sek, f4, ISO 8000.
.:.
_ Takk for besøket og velkommen igjen – mye fint å se rundt i kring her _