Månedens bilde:

Månedens bilde: Dobbeltbekkasin i maiskrud. Gull. © Bernt Østhus
Årets nest siste runde, oktober, er tilbakelagt, og den ble en hyggelig overraskelse for juryen. 32 fotografer står for utrolige 69 gull- og sølvbilder samt 78 bronser. Selv om det er tett i toppen av sammenlagtlista og konkurransen er knallhard, meldes det fra flere hold også om at konkurransen er sosial og fremmer kameratskap blant fotografene – noe som er veldig hyggelig å høre. Av årets konkurranse i 2019 gjenstår kun en runde – Finalerunden i november – hvor bl.a. alle Gullbildene får sine endelige poeng fra juryen.
Månedens bilde er tatt av Bernt Østhus i mai og viser en dobbeltbekkasin omgitt av spennende lys og farger. Dette bildet blir nok sittende en stund på netthinna til juryen. Ellers har Bernt dette å fortelle om bildet:
«Jeg prøver hver vår å ta en tur på dobbeltbekkasinleiken. Spillet starter rundt 20 mai, og pågår i nesten en måned. For noen år siden fant vi en leik som var optimalt plassert for kveldslyset – det er ofte slik at disse leikene ligger nede i et søkk, slik at det siste lyset ikke kommer inn. Denne ligger høyt i en dalside. Med lavt kamerastandpunkt er denne leiken en optimalt sted å spille på lys, skygge og reflekser, hvor fuglene blir prikken over i’en.
Dette bildet ble tatt 26. mai, og var en av de situasjonene hvor du umiddelbart føler at du har fått en bra situasjon på brikken. Dobbeltbekkasinen gjør sitt ytterste for å tiltrekke seg oppmerksomhet. I dette tilfellet var de fargerike omgivelsene og refleksene i motlyset en god konkurrent. På slutten av spillsekvensen strekker fuglen nebbet ekstra mot himmelen, som her. Komposisjonen er valgt ut fra den skyggefulle lommen bak fuglen, det at fuglen kikker ut av bildet blir en naturlig avslutning».
Canon EOS 5D mark III, EF 600mm + 1,4x converter, f/5,6, 1/800 sek, ISO 1000.
På Sammenlagtlista etter 9 runder er det veldig små endringer i forhold til runde 8. Når det gjelder rekkefølgen for de 15 første på lista, så er den nøyaktig den samme bortsett fra at det byttes om på fotografene på plassene 6 og 7 og plassene 8 og 9. Bernt Østhus på førsteplass blir mestvinnende fotograf med 2 gull og 3 sølv og har nå 1860 poeng. Arne K. Mala på andreplass tar ett gull og har 1830 poeng. Vidar Aas (også ett gull) ender opp med 1790 poeng på sin tredjeplass. På fjerdeplass følger Vidar Lunde med 1736 poeng. Leiv Arne Åkset på femteplass har 1704 poeng.
….
De 6 andre gullbildene + 4 bilder med 44 poeng i runde 9:

Ulv i soloppgang. Gull. © Kåre Hansen
Bildet er tatt fra skjul hos Niko Pekonen i Finland. Alfahannen kom ut fra skogen og stilte seg opp i de første solstrålene.
Canon EOS 5D mk III, 560mm, f/4, 1/2500 sek, ISO 6400.
…

Høstpalett i fjellsiden. Gull. © Rita Jakobsen
Høsten maler buskene og pynter opp fjellet.
Nikon D800, Nikon 70-200 mm på 195mm of f/7,1, 1/200 sek, ISO 400.
…

Hauk mot kråke. Gull. © Torstein Wremer
Om det er liten tilgang på nøtteskriker prøver gjerne hauken seg på skjære og kråke. Det ender som regel med at hauken trekker seg da kråka forsvarer seg godt. Utrolig morsomt å fotografere disse angrepene. Nikon D5, 300mm/f4, 1/2500sek, ISO 900.
…

Hubro i grålysningen. Gull. © Vidar Aas
Fra min nye foringsplass for hubro i Rogaland. Det er grytidlig på morgen, og lyset er sparsom. Så dette er en lang lukkertid og laber ISO bilde. Synes allikevel grålys- stemningen gir dette bildet en unik stil der hubroen står i et slør av uskarpt gras og lett tåke og bruser med fjæra. Canon EOS R, 560mm, 1/60 sek, f/4, ISO 12800.
…

Rypekrangling. Gull. © Arne K Mala
Har vore så heldig å få fotografert flere slike kamper som dette. Dei fleste tenker vel på rypa som ein fredelig fugl, men på vårparten når rivaliseringen om rypehøna og dei beste hekkeområdene starter, kan det gå temmelig heitt for seg.
Nikon D5, Nikon 200-500mm/5,6, 1/3200 sek, ISO 800.
…

Hvite ryper i høstfjell. Gull. © Bernt Østhus
Rypene samler seg nervøst i flokk når snøen forsvinner og den hvite kamuflasjen blir det motsatte av kamuflasje. De er utrolig vanskelige å komme innpå i slike situasjoner, og jeg er fornøyd med dette bildet som godt illustrerer stemningen i fjellet på denne årstiden.
Canon EOS 1Dx mark II, EF 600mm, f/7,1, 1/200 sek, ISO 400.
…

Illsint moskus. 44 poeng. © Nils Henning Austad
Nikon D5, Nikkor 180- 400mm 1,4 conv. på 550mm og f5/6. 1/2500 sek, ISO 320.
..

Spurvehauken og bjørkefinken. 44 poeng. © Alf Skoglund
For andre året har vi et spurvehaukkull i nærheten, og i perioder har vi daglig aktivitet på gården vår mellom spurvehaukunger som trenes opp og nøtteskriker. Innimellom fyker det litt fjær rundt omkring, men nøtteskrikene møter mer enn gjerne opp for å lekesloss med spurvehaukungene. Men de vil helst bare ha en unge på besøk samtidig. Nøtteskrikeungene lærer seg raskt knepet som skal til for å være ganske jevnbyrdige med rovfuglene, men enkelte ganger oppstår det litt hyl og skrik som signal på at nok er nok. Utover høsten blir det hele mer alvorlig, og spurvehaukene mister litt interessen for nøtteskrikene. De kommer for å spise. Vi har noen hundre småfugler vi mater vinteren gjennom, og disse er utsatt. Selv om vi legger ut maten på så godt beskyttet sted som mulig til disse, må noen bøte med livet. Som her. En bjørkefink er ferdig med sitt korte liv. Vi ser ikke om det er en finkeunge eller en voksen fugl, det er for langt ut på høsten til det. På sedvanlig rovfuglvis fanges fuglen, og rovfuglen nyter tydelig situasjonen og er sikkert stolt over at han mestrer å ordne maten selv. Han plukker litt fjær og flytter blikket mot hodet til finken før han rolig letter med den lille fuglen hengende i klørne. Måltidet skal inntas. Etter slike matinntak finnes bare fjær igjen. Resten er spist, og matsvinnet som vi mennesker ikke handterer, er ikke tema for denne rovfuglen i alle fall.
Sony a9, Sony fe 400mm/2.8, f/4, 560mm, 1/2000sek, ISO 5000.
..

Jaktfalk med bytte. 44 poeng. © Bernt Østhus
Denne unge jaktfalken har nettopp fått overlevert en nyfanget rype av mor. Denne sommeren hadde jeg atter en gang gleden av å observere hvordan foreldrene jevnlig fløy inn mat en drøy uke etter at ungene hadde forlatt reiret. I løpet av to dager ei helg ble hele tolv overleveringer av rype observert, fordelt mellom de fire ungfuglene som var resultat av en vellykket hekking.
Canon EOS 1Dx mark II, EF 600, ISO 500, f/4, 1/640sek.
..

Ulveskjul. 44 poeng. © Bjarne Time
En ulv følger vaktsomt med fra sitt skjulested. Bildet er tatt fra fotoskjul i Finland.
Nikon D4S, Nikon 600 mm/4 G ED VR, 1/320 sek, f/5,6, ISO 100.
.:.
_ Takk for besøket og velkommen igjen – mye fint å se rundt i kring her _