Quantcast
Channel: NM i Naturfoto – Fotojakta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 132

Naturens dramatikk

$
0
0

Månedens bilde:

Månedens bilde: Vandrefalkjakt. Gull. © Bjørn Erik Hellang

Bjørn Erik Hellang liker ofte å gå sine egne veger og ikke alltid følge hopen av andre fotografer. Dette resulterer i bilder som skiller seg ut fra mye av det som ellers tas. Månedens bilde er et ypperlig eksempel på akkurat det. Dette unike actionbildet av en jaktfalk som tar en ringdue og hvor kråsen revner og innholdet spres utover – viser oss naturens dramatikk på virkelig nært hold.

Her forteller han om hvordan bildet ble til:

«Jæren dekket av snø er et relativt sjeldent scenario. Slike kuldeperioder gjør at fuglene sliter med føde. Da må man som fuglefotograf bare finne hvor det er rikelig tilgang på mat. Jeg fant en kornåker som ikke var blitt innhøstet. Her var det rikelig med småfugl. Flokker av Snøspurv, Sanglerker, finker og spurver, men også kråkefugl, måker og duer nøt godt av matfatet. Der det er godt med småfugl vil det også være godt med rovfugl som nyter sammenstimling av byttefugl.

Denne dagen posterte jeg meg i kanten av åkeren iført snøkammo, og jeg hadde masse angrep fra Spurvehauk, Myrhauk og Vandrefalk. Bildet er fra en ung Vandrefalks jakt. Den kom inn i stor fart og skremte fugl i alle retninger. En dueflokk lettet og den grep ei due i lufta, rimelig nær meg. På et tidspunkt hang duen i ett bein festet i halsregionen.
Den reiv da hull i kråsen som var fullstappet med nyplukket korn. På bildet ser vi korn som formelig eksploderer ut av duen idet ungfalken får bedre tak på duen og tar den med for et velfortjent måltid i kulden».

…..

Runde 6 av NM i Naturfoto/Fotojakta i 2018 er som kopi av runde 5 i antall bilder av de ulike valørene med 10 gull, 42 sølv og 124 bronser. Hellang er eneste fotograf som kaprer 2 gull. I tillegg får har 2 sølv og 1 bronse og han beholder dermed sin 3.-plassSammenlagtlista etter 6 runder med 1168 poeng. Vegard Lødøen har en ny flott runde med 1 gull og 4 sølv. Dermed går han til topps på Sammenlagtliste med 1220 poeng noe som er kun 1 poeng foran Rolf Selviks 1219 poeng og andreplass på lista. Videre følger på fjerdeplass Andre Berli med 1152 poeng, Olav Thokle med 1132 poeng og på sjetteplass Vegard Aasen med 1098 poeng. Fra syvende- til tiendeplass finner vi Øyvind Pedersen (1096 poeng), Asle Bårdli (1088 poeng), Nils Henning Austad (1052 poeng) og Torleif Hansen (1051 poeng).

Med varierende antall gullbilder og 4 runder igjen av året er det klart for spennende runder fremover til mestrene er kåret!

…..

Resten av gullbildene og noen av de beste sølvbildene er som vanlig å finne lenger ned i bloggen. Og detaljerte resultatlister  finnes i bloggen under linkene oppe til høyre – under Regler og resultater 2018.

…..

Juryen vil gjerne poengtere følgende:

  • Et bilde bedømmes ut fra 3 likevektige kriterier som alle bidrar med maksimalt 20 poeng hver: Originalitetkomposisjon og teknisk kvalitet. Et bilde kan dermed oppnå max 60 poeng i den endelige bedømmingen som foretas i runde 10 hvor alle gullbildene får sine endelige poeng. Skal et bilde nå høyt opp, er det derfor nødvendig at det oppnås gode poeng i alle tre kriteriene.
  • For likt bilde med tidligere innlevert fra samme fotograf vil ikke bli bedømt. Dette omtales i punkt 6 i Reglene for konkurransen. Problemet oppstod for mange år siden når bruk av foringplasser begynte å gripe om seg. F.eks. bilde med fugl som snur hodet til venste i et tre ved en foringsplass ble fulg i neste runde av nesten identisk bilde hvor fuglen snur hodet til høyre. Slik tilstander ønsket ikke juryen å ha. Punkt 6 nevner noen av de faktorene som juryen bruker/kan bruke for å vurdere dette.          NB! Det viktigste er dog at sålenge et bilde fremstår som et helt annet (med minimale likhetspunkter) vil det bli bedømt. La oss ta et vakkert tre ute i naturen. Det kan jo fotograferes på mange måter ved f. eks. å endre standpunkt (nært, fjernt, høyre, venstre, høyere opp, lavere ned), valg av ulike brennvider (detalj, oversikt), vente litt på ulikt lys/vær osv. Dermed skapes det totalt forskjellige bilder av et tre selv om tid og sted, etc er det samme. Så ha dette i minnet når dere tar bilder eller vurderer bilder opp mot hverandre.

…..

9 andre gullbilder i runde 6:

Hare i kveldssol. Gull. © Asle Bårdli

Bilde tatt på Øyerfjellet i mai 2018. Setervollene oppunder tregrensa er såvidt blitt snøfrie, og det nyspirede, grønne gresset er fristende for harene. Her er sola i ferd med å gå ned i vest da haren kommer luskende ut fra skogkanten.

Canon 5D mk III, 500/4, f/5,0, 1/250s og ISO 320.

Nattravn. Gull. © Bjørn Erik Hellang

Jaktet Nattravn i sommer her i Agder og var denne kvelden heldig å få en jaktende Nattravn i det siste kveldslyset mellom furuene.

Canon Eos 1DXMark2 , 500mm/f4  , f4, 1/2000sek, ISO 3200.

Isbjørn og sel. Gull. © Halvor Sørhuus

Dette bildet er fotografert på Svalbard i det en stor isbjørn har fanget en sel og drar den opp fra luftehullet.

Nikon D500, Nikon 800mm/5,6, 1/2500 sek, f/8, ISO 200.

Gråhegre inn for landing. Gull. © Jostein Myre

Gråhegre inn for landing, fra Fornebu i Bærum. Nikon D500, Nikkor 500mm/4, f/4, 1/2000 sek, ISO 640.

Hønsehauk i fjærstell. Gull. © Rolf Selvik

Et bildet tatt fra mitt rovfuglskjul. Canon EOS 5D mark III , EF 500mm/4L IS, f/5, 1/400 sek, ISO 3200.

Hønsehaukparring så fjøra fyker. Gull. © Svein R. Johannessen

Hønsehaukparring dypt opp i fjellskogen så fjøra fyker idet hannen kommer flaksende inn. Hadde tilsammen ca 5-6 parringer på dette paret grytidlig morgen. 300mm, 1/100 sek, f/2,8,  iso3200.

En regntung morgen. Gull. © Torleif Hansen

Hadde vært og fotografert rødstilk et par timer og var på vei hjemover. Så da denne flokken elger komme rette veien. Tidligere erfaring fortalte meg hvor de var på vei. Ingen mulighet til å snu bilen så da var det bare å rygge noen hundre meter og vente. De kom der jeg håpet. Canon 1DX, Tamron 24-70 på 70mm, noe beskjært, 1/1250 sek f/5,6, ISO 500.

Nordre Skagastølstind. Gull. © Vegard Aasen 

Skitur til Nordre Skagastølstind en vakker vårdag. Fjella trekker til seg tåka som en magnet og skaper et fantastisk stemning til en allerede fantastisk utsikt. Panasonic FZ1000, 25mm, f/7,1, 1/1000 sek, ISO 125.

Dvergflaggermus stroboskop. Gull. © Vegard Lødøen

Dvergflaggermus (Pipistrellus pygmaeus) er en art i gruppen glattnesefamilien. Dvergflaggermusen orienterer seg med ekkolokalisering og ropet har en frekvens på 53-86 kHz, med mest energi ved 55 kHz og en gjennomsnittlig varighet på 5,8 ms.

Den er Europas minste flaggermusart med et vingespenn opp til 25 cm, kroppslengde mellom 3 og 5 cm og vekt opptil 8 gram. Pelsen er rødbrun på oversiden og lysegrå under.

Jakten begynner oftest litt før solnedgang sør i Europa. I Norge flyr gjerne arten ut fra koloniene lenge før solnedgang, de tidligste ved flere tusen lux (i dagslys). Flukten er hurtig. Føden består hovedsakelig av tovinger (fluer og mygg) og sommerfugler.

I Norge er arten påvist ynglende i en rekke habitater, som bygninger, hule trær, bergsprekker og i flaggermuskasser. Dvergflaggermus er den arten som oftest blir påvist i flaggermuskasser i Norge. Lengst nord i utbredelsesområdet på Vestlandet er store flaggermuskasser det foretrukne ynglehabitat for denne arten. I slike kasser som henges opp på en solrik plass er temperaturen bedre enn i feks hule trær og kasser er tryggere for predasjon. Den største trusselen kommer trolig fra måker og kråker som posterer der flaggermusene flyr ut fra kolonien.

Arten finnes i varierende habitater og kan jakte i skog eller i helt åpne habitater (f.eks. over vannforekomster). I den nordlige delen av utbredelsesområdet er den vanlig nærheten av ferskvann eller brakkvann. Mye av jakten foregår over vann i åpent habitat. Mot nord begrenses arten av lys og temperatur, hvor nedre grense for ynglende dvergflaggermus er i områder med gjennomsnittstemperatur for juli på 13 grader celsius. I fjord- og dalstrøk på Vestlandet dominerer hunner i de varme lavereliggende områdene hvor middeltemperatur er 13 – 14 grader celsius, mens kun hanner blir påvist i høyereliggende strøk, helt ned til områder med juli middeltemperatur på 10 grader celsius. (Kilde Wikipedia).

Denne flaggermusen bor i en flaggermuskasse høyt oppe på en låve-vegg. De flyver svært fort og må ofte ha flere forsøk for å treffe kassen. Bommer de flyr de gjerne rundt låven og passerer gjerne hushjørnet.

Nikon D850, 24-70mm/2.8, f/11 1/10 sek, ISO 400. Stativ, en blitz innstilt på 5 blink i eksponeringstiden. Hahnel fjernkontroll.  Det dreier seg om  kun en eksponering, men flere blink av blits. Det er altså bare en flaggermus.

Sølvbilder (44 – 42 poeng):

Rev. 44 poeng. © Andre Berli

Bildet er tatt i Indre Storfjorden ved min arbeidsplass. Fikk lokket denne reven på plass med noen fisker som eg la ut nedenfor på berget. Den satte seg perfekt til ned på berget en liten stund mellom elvene akkurat nok til at eg fikk tatt noen bilder med forskjellige lukkertider, her er et eg syntest funket best. Canon 7d mk2, Canon 100-400mm, stativ.

..

Vannflaggermus. 44 poeng. © Vegard Lødøen

Vannflaggermus er en art i gruppen flaggermus. Den er en liten flaggermus med et vingespenn på 23-27 cm, kroppslengde mellom 4 og 5 cm og en vekt på 6-14 g. Pelsen er rødbrun på oversiden, lysegrå under.

I Norge finnes arten nordover til trøndelagsfylkene. Oftest jakter arten like over vannflaten, men vannflaggermus kan også jakte i skog. Den foretrekker stillestående vann og unngår strie elver. Den finnes også i saltvann med lav promille salt og er vanlig nær elvemunninger og i trange fjorder med brakkvann i overflatelaget. Ynglekolonier legges i flere ulike habitater, som hule trær, bergsprekker, steinbroer m.fl. Den blir sjelden påvist i bygninger.

Flaggermusen jakter ved å bruke hørselen og munnen til å oppspore insekter. Den går i dvale om vinteren. Bare noen få individer blir påvist i gruver i Norge om vinteren. Det er derfor ukjent hvor hoveddelen av vannflaggermusene blir av når aktiviteten avtar utpå høsten. (Kilde Wikipedia). 

Bildet ble tatt 5. juli, 2018, i Stranda kommune. Utstyr: Nikon D800e, 24-70mm/2.8 på 56 mm og f/10, 0,8 sek, bevegelsessensor, to blitser innstilt på fremre lukkergardin

..

Tiur. 43 poeng. © Vegard Lødøen

Bildet er tatt 29. april 2018 kl. 06.58 i Sør-Trøndelag. Nikon D850, 500mm/4, f/5,6, 1/1000 sek, ISO 500.

..

Rådyrkalver på avvenning. 42 poeng. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i Rygge i juli 2018. Rådyrkalvene er blitt såpass store at de hovedsakelig lever på grøntfor. Likevel prøver de rett som det er å få en liten tår med melk av mor. Her synes likevel rågeita at det får være nok og skyver bestemt kalvene vekk med bakbeinet. Canon 5D mk III, 200-400mm/4 på 560mm, f/7,1, 1/1000 sek, ISO 800.

..

Bjørnefamilien på myra. 42 poeng. © Håkon Øvermo

Det å få oppleve at Bjørnemor kommer ut på myra med sine 4 små unger er en opplevelse som ikke kan beskrives med ord. Forsiktig og beskyttende beveger hun seg i den vakere solnedgangen. Canon EOS 5D Mark III, EF100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM, f/6,3, 1/250 sek, ISO 1250.

..

To generasjoner laks. 42 poeng. © Vegard Aasen

Laksesmolt med fem storlaks i bakgrunnen. Laksen står midt i den verste strømmen på dette stedet, så det var ikke lett å få satt ut det kameraet der! Tatt med “nedvektet” undervannshus som tar bilder hvert niende sekund. Sony A7r2, Sony 16-35 mm på 24 mm og f/6,3, 1/250 sek, ISO 1600.

..

Røy. 42 poeng. © Vegard Lødøen

Bildet er tatt 1. mai kl 2018 kl. 04.00 i Sør-Trøndelag. I glimrende lysforhold, kom røya akkurat på rette tua. Nikon D850, 500 mm/4, f/4, 1/2000 sek, ISO 1600.

.:.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Takk for besøket og velkommen tilbake. Her er mange flotte bilder å se – gjennom mange konkurranseår

………………………………………………………………………………………………………………………………


Viewing all articles
Browse latest Browse all 132