Quantcast
Channel: NM i Naturfoto – Fotojakta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 132

Midtveis i årets konkurranse

$
0
0

Månedens bilde:

Månedens bilde: Hjort. Gull. © Vegard Lødøen

Runde 5 av NM i Naturfoto/Fotojakta i 2018 som hadde innleveringsfrist 15. juni  er nå bedømt. Vi er nå midtveis i årets konkurranse (i det 42. konkurranseåret) med 5 gjenstående runder før det hele er avgjort i november. Så langt har det vært et godt år med totalt over 1000 bilder på resultatlistene hvorav 52 gull- og 248 sølvbilder. Dette er noe mindre enn i konkurransens  rekordår i fjor.  Denne runden ble det sendt inn 190 bilder fra 40 fotografer som endte oppmed med 10 gull og 45 sølvbilder – en flott innsats fra fotografene på denne tiden av året.

Vegard Lødøen viser oss at hard og målrettet jobbing resulterer i unike bilder. Hans nattopptak med hjort under stjernehimmelen blir Månedens bilde og belønnes også med gull. Han blir også månedens beste fotograf med 2 gull, 2 sølv på 44 poeng og ett på 39 poeng. Han er fortsatt på 2.-plassen på Sammenlagtlista med  1005 poeng og ligger nå kun 17 poeng bak ledende Selvik.

Her forteller han om hvordan han gikk frem for å få bilde av hjort under stjernene:

«Jeg brukte mye tid i vinter på hjortefoto. Å lure sansene til hjorten er svært krevende. Jeg følger ofte med på trekkrutene til hjorten og registrerer hvor de oppholder seg. Når de er på steder som kan gi spesielle bilder, så blir det litt spekulasjon på hvordan jeg skal gå frem. Jeg har i dette bildet brukt to blitser, innebygd i vann- og lydtette bokser, delvis nedgrav i snøen. Kameraet er også innebygd og skjult delvis i snøen. Bevegelsessensor er benyttet for å løse ut kamera på det rette tidspunktet.

Mange netter har gått med for å få kontroll med dette. Jeg har fulgt med i kikkert og sett hvordan hjorten blir skeptisk når den merker fremmedelementer i naturen, eller fremmede lukter eller lyder. Å bruke kort brennvidde på hjorten har vært en utfordring for meg i hvert fall. Det som i hvert fall er sikkert er at hjorten ikke har blitt skadelidende på grunn av fotograferingen. De har gjerne gått 5 meter til siden og rundt sensoren og unngått å bli tatt bilde av.

Bildet ble tatt 18. januar 2018 kl. 00.15 i Valldal med Nikon D800e, 24-70mm/2,8 på 16 mm og f/3,2, 30 sek (manuell innstilling), ISO 320. Bevegelsessensor og to blitser innstilt på fremre lukkergardin. Må også nevne at det var nødvendig å be naboene skru av utelampene sine for ikke å få kunstig lys på bildene».

…..

På lista Sammenlagt etter 5 runder er det bare to endringer i rekkefølgen blant det 10 beste (8. og 9.-plassen). Rolf Selvik troner fortsatt på 1.-plassen på denne lista med 1022 poeng og 8 gullbilder i alt. Det er nå 17 poeng ned til Vegard Lødøen2.-plass som har 6 gullbilder og som i sin tur har 35 poeng ned til Bjørn Erik Hellang på 3.-plassen med 970 poeng og 3 gull i alt.

Deretter følger i tur og samme orden som fra forrige runde Andre BerliOlav ThokleØyvind Pedersen og Vegard Aasen (fra 4.7.-plass). 

Fra forrige runde har fotografene på 8. og 9.-plass byttet rekkefølge og den er nå Asle Bårdli og Nils Henning Austad. På 10.-plass kommer Torleif Hansen.

….

Resten av gullbildene og noen av de beste sølvbildene er som vanlig å finne lenger ned i bloggen. Og detaljerte resultatlister  finnes i bloggen under linkene oppe til høyre – under Regler og resultater 2018.

….

Juryen vil gjerne poengtere følgende:

  • Et bilde bedømmes ut fra 3 likevektige kriterier som alle bidrar med maksimalt 20 poeng hver: Originalitetkomposisjon og teknisk kvalitet. Et bilde kan dermed oppnå max 60 poeng i den endelige bedømmingen som foretas i runde 10 hvor alle gullbildene får sine endelige poeng. Skal et bilde nå høyt opp, er det derfor nødvendig at det oppnås gode poeng i alle tre kriteriene.
  • For likt bilde med tidligere innlevert fra samme fotograf vil ikke bli bedømt. Dette omtales i punkt 6 i Reglene for konkurransen. Problemet oppstod for mange år siden når bruk av foringplasser begynte å gripe om seg. F.eks. bilde med fugl som snur hodet til venste i et tre ved en foringsplass ble fulg i neste runde av nesten identisk bilde hvor fuglen snur hodet til høyre. Slik tilstander ønsket ikke juryen å ha. Punkt 6 nevner noen av de faktorene som juryen bruker/kan bruke for å vurdere dette.          NB! Det viktigste er dog at sålenge et bilde fremstår som et helt annet (med minimale likhetspunkter) vil det bli bedømt. La oss ta et vakkert tre ute i naturen. Det kan jo fotograferes på mange måter ved f. eks. å endre standpunkt (nært, fjernt, høyre, venstre, høyere opp, lavere ned), valg av ulike brennvider (detalj, oversikt), vente litt på ulikt lys/vær osv. Dermed skapes det totalt forskjellige bilder av et tre selv om tid og sted, etc er det samme. Så ha dette i minnet når dere tar bilder eller vurderer bilder opp mot hverandre.

…..

9 andre gullbilder i runde 5:

Dobbeltbekkasin. Gull. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i fjellheimen i Oppland i mai 2016. Selv om fuglene er mest aktive midt på natta, starter bekkasinene spillet så smått på kvelden, her like før sola går ned i nordøst.

Canon 1DX, 300/2,8, f/3,5, 1/640s, ISO 250.

Havørn. Gull. © Andre Berli

Havørn krysser fossefall, et bilde som tatt i indre Storfjorden.

Canon 7d mk2, Canon 600mm m/telekonverter 1,4x = 840mm, f/5,6, 1/2000 sek, ISO 640. Ettbensstativ.

Ørret på vei til gyteplassen. Gull. © Håkon Øvermo

En kompis spurte meg en gang om jeg hadde lyst til å fotografere fisk. Jeg hadde objektivet mitt, Canon 400 mm, på reparasjon så jeg mente at det var nok ingen vits. Han insisterte på at jeg måtte dra ned. Heldigvis så hadde jeg fått låne et 200mm Canonobjektiv, og elva var ikke så stor så jeg fikk se hva jeg fikk til. Dette året hadde det vært tørke, så det var lite vann i elva. Så kom regnet og fylte fort opp elven. Ørreten og laksen som hadde ventet på fritt leide, var nå klare for å forsere den lille fossen. Det var et eldorado av hoppende laks og ørret i 2-3 dager.

Canon EOS 5D Mark III, EF 70-200mm/2,8L IS USM, f/8, 1/1000 sek, ISO 400.

Ulv som markerer. Gull. © Kåre Hansen

Bildet er tatt i slutten av mai i 2018 i Finland hos Niko Pekonen.    Canon EOS 5D Mark III, 560mm, f/4, 1/640 sek, ISO 6400

Vinterhauken. Gull. © Olav Thokle

Hønsehauk fotografert fra fotoskjul. Dalen i Telemark i mars 2017.    Nikon D5, 500mm/4E, f/5.6, 1/5000 sek, ISO 800.

Spettmeis i snøvær. Gull. © Rolf Selvik

Et intenst snøvær med vind gjorde at Spettmeisen søkt ly i denne tørrgadden under de verste snøbygene.    Canon EOS 1DX mark II, EF 200-400mm/4L IS med innbygget 1,4X TC på 229mm og f/5,6, 1/400 sek, ISO 400.

Brunsttid i hjorteland. Gull. © Rolf Selvik

Når fotolyset minker, så blir hjortene aktive og dermed blir det litt for lange lukkertider til å fryse beveggelse. Så en må henge med og prøve å panorere de.  Canon EOS 1DX, 500mm/4, f/4, 1/40 sek, ISO 1600.

Arctic Light. Gull. © Vegard Aasen

Gruppe på tur i Hornsund på Svalbard. Dramatisk og vakkert lys.  Sony A7r2, Sony 100-400mm på 104 mm, f/5,6, 1/3200 sek, ISO 800.

Jerv. Gull. © Vegard Lødøen

Jeg prioriterer lokale prosjekter som jeg ordner ut 100% selv, men har hatt stor glede av turer til Finland for å oppleve rovdyrene som lever der på grensen til Russland. Det som er sikkert er at bildene ikke gjør seg selv. Det kan være korte glimt av dyrene, og om vinteren/våren når det ligger snø på bakken er dyrene mer vare enn ellers. Det er derfor en fordel at det ikke er for mange fotografer på post. Når dette bildet ble tatt 18. april 2018 var vi kun tre fotografer tilstede. En tysker som filmet, som lever av dyrefilmproduksjon, samt Bernt Østhus og undertegnet. Alle i hvert sitt skjul. Når man er alene på post så kreves det ekstra fokus for ikke å gå glipp av hendelser utenfor skjulene. Man opplever flotte forhold og ber en stille bønn om at det skal dukke opp et rovdyr for å få unike bilder, noe som ikke skjer så alt for ofte. Når man sitter en uke og venter så øker jo sjansene. Solen kommer over horisonten og gir fine refleksjoner på snøkrystaller på bakken. Da kommer en jerv og poserer et lite øyeblikk innen rekkevidde for å få tatt dette bildet. All venting har da ikke vært forgjeves. Nikon D850, 500mm/4, f/5,6, 1/1600 sek, ISO 800.

Sølvbilder (44 – 43 poeng):

Lirype i glideflukt. 44 poeng. © Rolf Kjødnes

Lirype i glideflukt lavt over snøen. Fikk assosiasjoner til sjøfugl i svevet over havoverflata når eg såg bildet som er tatt i Årdal, i april 2018.    Canon EOS7D MarkII, Sigma 150-600 Sport på 600mm og f/8, 1/2000 sek, ISO 320.

..

Dobbelbekkasin. 44 poeng. © Vegard Lødøen

En fugleart i snipefamilien og den største av våre bekkasiner. Dobbeltbekkasinen hekker over store deler av landet på fjellet og utover mot kysten.  Den spiller på en seremoniell leik i slutten av mai/tidlig juni. De prøver å fremstå som «store og staute» for å imponere hunnene. Hannen utstøter kvitrende og kneppende låter som bare kan høres på korte avstander. Bilde tatt på en slik leik i Sør-Norge – fra kamotelt, fra så lavt kamerastandpunkt som mulig.

25. mai 2018 kl. 22.07. En fantastisk kveld under solnedgang, med naturopplevelse i toppklassen. Nikon D850, 500 mm/4, f/4, 1/60 sek, ISO 800.

..

Frosk. 44 poeng. © Vegard Lødøen

Fotojakta er en jakt etter nye motiver og nye vinklinger. Jeg var på Frisbee-golf i Valldal og la merke til en froskedam med stor aktivitet. Med fjell i bakgrunn med snø på toppen, så jeg for meg at et splitt-bilde ville kunne bli bra. Der man ser «to» verdener adskilt med en tynn vannflate. Jeg rigget til utstyret neste kveld. Froskene var nysgjerrige på hva jeg holdt på med og stilte villig opp som modeller.

Frosker tilhører ordenen haleløse amfibier. Frosker er en fellesbetegnelse på haleløse padder som er slanke og langlemmete og med fuktig hud. Det er tre froskearter i Norge. Buttsnutefrosk, Spissnutefrosk og damfrosk (I tillegg til latterfrosk utsatt på Finnøy, hvor den har opprettet en liten populasjon. Frosken på bildet mitt må være av en spissnutefrosk.

Bildet er tatt 2. april 2017 kl. 18.39. Nikon D800e, 24-70mm/2.8, f/8, 1/80 sek, ISO 320. Fjernkontroll.

..

Bjørnefamilie. 43 poeng. © Halvor Sørhuus

Her var jeg så heldig å komme over en bjørnefamilie i de Jämtlandske skoger. Vil presisere at bildet ikke et tatt i forbindelse med åte. Det var en binne med tre fjorårsunger. På dette bildet stilte binna seg opp på en stor stein sammen med to av ungene for å få et bedre overblikk over landskapet.

Nikon D800E, Nikon 600mm/4 med 1,7x, f/8, 1/640 sek, ISO 1600.

..

Brølende Kronhjort. 43 poeng. © Rolf Selvik

I mange år har jeg at en drøm om å få et virkelig nærmøte med sjefen i hjortleia og i fjor så lykkes det. Noen hundyr var på vei ut av brattlia og rett mot min posteplass og passerte rett på siden av meg med storbukken på slep med grove brøl. Noen sekunder hadde jeg den på 20-30 meter, en virkelig stor naturopplevelse med slike sjeldne nærmøter i dagslys i norsk natur!

Canon EOS 7D Mark II, EF 200-400mm/4 L IS med innbygget 1,4X TC, på 270mm, f/4, 1/250 sek, ISO 1600.

..

Golden eagels. 43 poeng. © Svein R. Johannessen

To kongeørner fra Dalen tatt i det gylne morgenlyset som treffer kun ørnene og snøen de hvirler opp i lufta. Ett av mange magiske øyeblikk hos Jostein Hellevik fra Dalen i Telemark. 1/1250 sek, f/4, 420mm, ISO1000.

.:.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Takk for besøket og velkommen tilbake. Her er mange flotte bilder å se – gjennom mange konkurranseår

………………………………………………………………………………………………………………………………


Viewing all articles
Browse latest Browse all 132