For en heidundrende start på Villmarkslivs NM i Naturfoto/Fotojakta for året 2013! Opptakten til konkurransens 37. år har vi aldri sett maken til :-) . Tidligere bestenoteringer faller som korthus når 80 fotografer tar hjem hele 17 gull, 68 sølv og 210 bronser. Alle fotografene har bilder på resultatlista og 9 av 10 innsendte bilder er funnet gode nok til kommet med der. Dette er den største og beste samling bilder i en runde i konkurransens historie. Med slik en ypperlig kvalitet legges lista veldig høyt allerede i årets første runde. Ellers er det mange nye og mange garvede fotografer blant deltakerne og sågar flere som har vært med siden oppstarten av konkurransen i forna dager.
Ingen tvil om at det var en lang og veldig inspirerende ettermiddag for juryens 6 medlemmer som venter spent på fortsettelsen. Det ligger virkelig an til å bli et forrykende konkurranseår. Juryen gratulerer nye og gamle deltakere med fremragende innsats og ønsker vel møtt i senere runder – og minner om at med kun ett og bare ett bilde er det mulig å vinne en av førstepremiene som er en tur til Denali nasjonpark i Alaska midt i de flotteste høstfargene som tenkes kan!
Månedens bilde er tatt av Espen Bergersen og oppnås for et enkelt og stilfullt senkveldbilde av rastløse sidensvanser i et tre mot fullmånen. Dette gullbildet sikrer han den flotte Opticron Explorer WA 8×42 kikkerten fra Kikkertspesialisten. I tillegg oppnår han også nok et gull for en lappugle samt to sølvbilder, noe som må sies å være en god start på årets konkurranse.
Mestvinnende fotografer i denne runden er Arne K. Mala og Rolf Selvik - begge med 2 gull- og 3 sølvbilder hver. Arnes bilder er hhv av brølende hjort, fullmånestemning, fossekallkamp, røy og ulv. Tilsvarende for Rolf er røyskatt, havørn, orrhane, kronhjort og kongeørn.
11 andre fotografer honoreres også med gull og er dermed sikret å være med i kampen om Årets Naturbilde 2013. Det er Bjørn Aksel Bjerke, Stein Ola Haugom, Kai Jensen, Magnar Lien, Jan R. Olsen, Ketil Olsen, Audun Rikardsen, Marius Schjelderup-Høye, Andy Trowbridge, Tilman Wishuf og Bernt Østhus.
-:-
Husk informasjonen som skal følge bildene til konkurransen. Vennligst sørg for at nødvendig og fyldig informasjon (fortell om hvordan bildet ble tatt) samt tekniske data følger med bildene inn! Det er ikke nok å henvise til at filene inneholder dette! Alle bildetekster skal inneholde artsnavn dersom hovedmotivet er av slik karakter at dette gir mening! Det letteste og mest ovesiktlige er å bruke en teksteditor og lage ett dokument med denne informasjonen som lastes opp på samme måte som et bilde. Dermed er det ikke nødvendig å bruke informasjonsfeltet på opplastningssida i det hele tatt.
NB! Dersom informasjonen ikke følger med hvert bilde inn til konkurransen, vil juryen etter hvert vurdere hvilke konsekvenser dette regelbruddet vil få!
-:-
Juryens kommentar er skrevet med kursiv i bildetekstene .
På grunn av veldig mange gull- og sølvbilder er det kun gullbildene som har komplett kommentar. Og kun sølvbilder som fikk 42 poeng eller mer er med her .
…..
Månedens bilde:

Sidensvans mot fullmåne. Gull. © Espen Bergersen
29. oktober 2012 var det fullmåne. På samme tid hadde tusenvis av sidensvans intatt landsdelen. Jeg hadde lekt med tanken om å få sidensvansene i silhuett mot fullmånen, men det var mye som skulle klaffe for å få det til, mildt sagt. Månen flytter seg fort, og man trenger flaks for å finne sidensvanser som sitter bra til. I tillegg må man bare håpe at de bli sittende til man har fått opp stativet, rastløse som de er. Men etter en noe stressfull kjøretur med bil, i rushtida, klarte jeg å komme i posisjon. Det ble ikke mange bildene før de fløy videre til overnattingsplass. Et enkelt bilde av sidensvans i en busk foran en fullmåne – et drømmemotiv for mange – men veldig vanskelig å ta. Her har det lykkes på alle måter i et sjeldent bilde som honoreres deretter. Canon EOS 5D Mark III med Canon 500/4 IS USM + Canon 1,4x telekonverter. 1/250s, f 6,3 ISO 800. RAW-format.
….
Andre gullbilder:

Havets giganter – knølhval. Gull. © Audun Rikardsen
Havets giganter i mørketid. Bildet er tatt utenfor Tromsø den 30. november 2012. Et spektakulært bilde både i komposisjon, farger og innhold. Fotografen har mestret mørketida og dyrenes adferd i dette flott og fargerike landskapet på en utmerket måte.
Canon 1DX, Canon 70-200mm 2.8, f.3.2, 640 sek, ISO 3200
…

Nordlys. Gull. © Jan R. Olsen
Nordlysutbrudd februar 2013. Telting på ca 1000 meter på ryggen opp mot lille Jægervasstind i Lyngen i Troms. Det blir en innertier på fotografen for dette meget flott bildet av nordlyset og det nordnorske landskapet tilsatt en dash villmarksliv. Et meget velkomponert bilde hvor intet er overlatt tilfeldighetene – fra teltet i forgrunnen til det spektakulært nordlyset. D800, Nikon 14-24 f2.8 @14mm – f3.5 – iso1600 – 8 sek.
…

Røyskatt. Gull. © Rolf Selvik
Hadde denne Røyskatten på åte en hel vinter, trivelig, men rask kar som ikke alltid er lett å følge. En fotograf som baserer seg på kortreiste bilder fra sitt nærmiljø. En enkel, mosegrodd og flott stubbe, noen tuster av blåbærlyng og en vakker røyskatt er pent satt sammen i en tiltalende komposisjon og et bilde med høy originalitet. Canon EOS 1D mark IV, objektiv EF 500mm f4 brukt lukker: 1/80 sek. Blender F4 og ISO 800
…

Skjeggmeisen – et levende kunstverk. Gull. © Tilman Wischuf
Om høsten og vinteren farter det hvert år noen skjeggmeiser rundt i et stort sivområde i nærheten av bostedet mitt. De er veldig sosiale fugler og trives best sammen med noen artskamerater. Av og til kommer de ganske nære og bryr seg ikke i det hele tatt om en fotograf som sitter rolig i nærheten. Så kunne jeg få noen artige bilder av en av de nok fineste fuglene som finnes i Norge. Juryen falt pladsk for dette kunstverket av et bilde med sine myke og duse fargetoner og et skjegg som skiller seg noe ut – alt i en velbalansert komposisjon. Pentax K-7, 4/600mm, 1/400sec., f4, ISO 250.
…

Sangsvaner. Gull. © Stein Ola Haugom
Tre på rad. Tre sangsvaner tett på mot gråblå himmel i en balansert komposisjon. Samme positur på fuglene danne fine, repeterende former. Uvanlig bilde. Canon7D, Sigma 800mm/5,6, f/8, 1/1250 sek, ISO 640.
…

Spurvehauk. Gull. © Kai Jensen
Info ikke lagt ved av fotograf. Et sjeldent enkelt og vakkert bilde hvor hauken sitter pent på en kvist som ser tilforlatelig og naturlig ut mot en nydelig farvet bakgrunn.
…

Fullmånestemning. Gull. © Arne K. Mala
Teke 08.01.12. Klarvær og fullmåne. Litt lett skodde kjem drivande opp frå dalen og legg seg som eit lett slør framfor fullmånen, og skaper ein trolsk stemning. Et nydelig og trolsk vinterbilde med en enkel komposisjon hvor passe mye tåke gir en ekstra piff. Nikon D700, Nikkor 24-70mm/2.8 @ f/7,1 og 35mm, 1 sek, ISO 200, stativ.
…

Vinterhauk. Gull. © Bjørn Aksel Bjerke
Dette bilde er tatt ved min private forplass, ca 20 min fra min boplass på Mysen i indre østfold. Har opparbeidet en plass der jeg forer Musvåk og Hønsehauk, samt småfugl. Denne unge Hønsehauken kom i oktober i høst( 2012), og er der fortsatt daglig når dette skrives. Indre østfold er ikke kjent for de store snømengdene, så jeg var ivrig på plass når det ble meldt snøbyger og 10 sekundmeter vind. Valgte forholdsvis lang lukkertisd for å få litt snøværseffekt. Iver og tolmodighet går ofte hånd i hånd hos naturfotografer – med godt resultat . Et flott vinterbilde hvor valgte kamerainnstillinger gjengir vind og snø noe som ikke alltlid er like lett. Canon EOS-1DX, Canon EOS 300mm/2.8 L IS, ISO 1600, f/4, 1/40 sek.
…

Brølande hjort. Gull. © Arne K. Mala
Teke 21.09.12 som er litt tidleg i brunstperioden for hjort, men det er då flotte haustfargar. Har ein fast postering, med god oversikt. Stativ og kamuflasjenett. En herlig septemberstemning med fint miljø og vakre høstfarger. Klassisk og god komposisjon med hjorten plassert i det gyldne snitt. Nikon D4, Nikkor 500mm/, 1/160 sek, f/4, 3200 ISO.
…

Vinterhare. Gull. © Ketil Olsen
Bildet er tatt på Rolvsøya i mars 2012. Harespesialisten levere nok et overbevisende bilde med et dyr som er på veg mot fotografen. Nikon D3s, Nikon 200-400mm/4 @ 300mm og f/6,3, 1/2000s, Iso 640.
…
- Rådyr i kløverenga. Gull. © Bernt Østhus
Bildet er tatt på Hemnskjel sist sommer, på mitt smultronställe for rådyr. Lyset kommer fint inn i denne glenna i skogen helt i fjærekanten. Slør av vegetasjon foran og bak dyret lager en stemning i bildet jeg liker. Det gjør juryen også, og det kan ikke bli noe annet enn edleste valør for dette godt gjennomførte bildet. Canon EOS D5 mark II, EF 500/4, ISO 800, f/4, 1/100 sek.
…

Lappugle. Gull. © Espen Bergersen
På en reise gjennom Finland i fjor vinter var jeg oppmerksom på at det var en del lappugler i noen områder. Jeg var heldig å finne frem til en som ikke var så sky. Det ble tilbragt noen timer med denne fantastiske fuglen, pent lys var det også. Dette var mitt første møte med lappugle og jeg ble meget fasinert over hvor lydløst en så stor fugl kan forflytte seg. Selv om den passerte gansek nært var det ikke en lyd å høre. Eia var vi der! Ja, selv om denne fuglen forekommer i Norge er den betraktelig lettere å finne lenger øst. Herlig lys, herlig komposisjon og herlig fugl – det blir gull av slikt. Canon 7D, Canon 500mm/4 IS USM, 1/1000 sek, f/4,5, ISO 500. RAW-format.
…

Havørnkamp. Gull. © Magnar Lien
Bildet av de kjempende havørnene er tatt fra ørneskjulet mitt i begynnelsen av februar nå i vinter. En av de beste havørnkampene juryen kan huske å ha sett på lenge. Enkel og god komposisjon (kunne dog vært foruten kråka bak ene ørna), kjempeaction og nydelig positur på fuglene som kommer godt frem ved fotografering fra siden. Canon EOS 7 D, EF 300mm/2,8, 1/1000 sek, f/2,8, ISO 500.
…

Ulv. Gull. © Marius Schjelderup-Høye
Et av de siste bildene av ulven på orrleiken før den virkelig stakk halen mellom beina og for avgårde fra drøyt 10 meters hold. Med norsk fotograf på en norsk orreleik må dette uten tvil karakteriseres som en helnorsk ulv. I tillegg er det også et flott bilde av denne arten med ypperlig blikkontakt. Nikon D3, Nikon AF 300mm/2.8ED, f/5, 1/100 sek, ISO 200.
…

Havørn lander. Gull. © Rolf Selvik
Bildet er tatt ved en plass hvor jeg forer rovfugl om vinteren og er tatt rett før solen forsvinner (forklarer det varme lyset) og i det havørnen lander. Et bilde med lys, komposisjon og positur på fuglen utenom det vanlige. Det honoreres med en valør som er i tråd med lyset. Canon EOS 1DX, Sigma 120-300mm/2,8 brukt på 206 mm og f/3,2, 1/2000 sek, ISO 800.
…

Hønsehauk – Goshawk Takeoff. Gull. © Andy Trowbridge
Nesoddtangen i Sør-Norge. Bilde tatt fra skjulet til en venn. Hønsehauken har akkurat lettet fra åtet som vi har lagt ut til den. Et tett på bilde, velbalansert med passe skarp bakgrunn samt ypperlig plassert fokus som understreker det sterke blikket og de flotte stripene i fjærdrakta til fuglen. Canon 5D Mark III, 500 mm/4L, ISO 3200, 1/500 sek, f/5, stativ.
…
Sølvbilder tom 42 poeng:

Mår II. 44 poeng. © Vegard Lødøen
..

Brølende Kronhjort. 44 poeng. © Rolf Selvik
..

Høstrype. 44 poeng. © Jan R.Olsen
..

Hare. 43 poeng. © Ruben Johnsen
..

Nærkontakt med Havørn. 43 poeng. © Siv Myklebust
..

Mår I. 43 poeng. © Vegard Lødøen
..

Lavskriker. 43 poeng. © Odd Egil Bakken
..

Fossekallkamp. 42 poeng. © Arne K. Mala
..

Polarrev. 42 poeng. © Trond Braadland
..

Moskus på Dovre III. 42 poeng. © Odd E. Kjølstad
..

Slagugleflukt. 42 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke
..

Jerpe. 42 poeng. © Tommy Solberg
..

Hønsehauk. 42 poeng. © Arnt Ove Jøsang
.:.
