Quantcast
Channel: NM i Naturfoto – Fotojakta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 132

Runde 8 – To gull til Leif Rustand

$
0
0

Enda en bunnsolid runde fra deltakerne i NM i Naturfoto/Fotojakta – hvor hele 51 fotografer deltok. De kan glede seg over 7 gull, 40 sølv og 154 bronser i årets åttende runde (av i alt ti).  Aldri har det noen gang vært større uttelling til deltakende fotografer. Noe i overkant av 9 av 10 innsendte bilder ender opp på resultatlista – som med sine 201 bilder er den tredje største i konkurransens historie. Etter denne runden har juryen så langt i år honorert 1507 bilder med gull, sølv eller bronse. For alle de 8 rundene så langt i år gir dette en utellingsprosent på utrolige 84 – noe som borger for en ypperlig bildekvalitet samt innsats fra fotografenes side.

Månedens bilde er ett av rundens gullbilder og er tatt av Bernt Østhus. Et uvanlig tiltalende familieidyllbilde av rådyr er det blitt, og som viser stor hengivenhet mellom dyrene. Han oppnår også sølv for et rådyr som ”vasker” seg. Dermed blir Bernt nok en gang eier av den flotte Opticron Explorer WA 8×42 kikkerten fra Kikkertspesialisten. En av konkurransens absolutt mest trofaste deltakere er Leif Rustand – som har vært med nesten hvert år siden oppstarten i 1977. Superveteranen kaprer denne gangen 2 gull for henholdsvis Edderkopp med nett og Libelleflukt. Begge bildenes fortreffelige bruk av lyset viser at han fortsatt kan gjøre krav på tittelen ”Lysets mester”. Terje Sylte holder farta oppe og gjør nok en flott runde. Denne gangen blir det gull for Haukeflukt samt 3 sølv for Havhest, Isbjørn og Kongeørn. Asle Bårdli er fjerde fotografen som tar gull. Det gjør han for et flott Rågeitsprang og han tar også med seg sølv for Lundelanding. Ketil Olsen og Knut Egil Nes står for de to siste gullbildene med hhv Rypestegg og Bjørn i Finland. Jarl Kjetil Johnsen, Oona Christine Torgersen og Andy Trowbridge oppnår ellers alle et flott resultat med 4 sølvbilder hver.

To runder av konkurransens ti gjenstår. Terje Sylte, med nok en god runde, holder stillingen som beste fotograf sammenlagt så langt. Men ingenting er avgjort, så følg med på konkurransen – det gjenstår to spennende runder før fotojaktåret 2012 er avsluttet!

Fortsatt er det mangler ved informasjonen som skal følge bildene til konkurransen  fra en del fotografer. Vennligst les reglene nøye på dette punktet og sørg for at nødvendig og fyldig informasjon følger med bildene inn! Alle bildetekster skal inneholde artsnavn dersom hovedmotivet er av slik karakter at dette gir mening! Det letteste er kanskje å bruke en teksteditor og lage ett dokument med denne informasjonen som lastes opp på samme måte som et bilde. Dermed er det ikke nødvendig å bruke informasjonsfeltet på opplastningssida i det hele tatt.

Juryens kommentar er skrevet med kursiv i bildetekstene :-).

På grunn av hele 47 gull- og sølvbilder er det toppbildene ned til og med 39 poeng som har komplett kommentar. Dog er alle 47 bildene med her  :-).

…..

Månedens bilde:

Familieidyll. Gull. © Bernt Østhus

I forbindelse med et rådyrprosjekt som Bernt Østhus holdt på med i sommer, observerte han ved en tilfeldighet dyr som beitet i fjæra, og tenkte at dette måtte foreviges. Bildet, som ble til etter mye venting, er tatt i tett skog med bregnebunn mellom kamuflasjen og fjæra. Dyra står relativt mørkt til, mens sterkt lys reflekteres inn fra sjø og fjære bak dyra. Lang eksponeringstid og litt vind forsterket effekten av greiner og blader ute av fokus foran og bak dyra og gav den effekten som var ønsket. Et kjempebilde hvor hengivenhet og mykhet står i sentrum. Dette understrekes ved bruk av miljøets alle muligheter av en meget tolmodig og dyktig fotograf. Canon EOS D5 mark II, EF 500mm/4, f/4, 1/80 sek, ISO 800.

….

Andre gullbilder:

Libelleflukt. Gull. © Leif Rustand

Libeller i flukt med tele er en utfordring. Man må være kjapp på labben og jobbe med spennende bakgrunner. Av og til står libellen stille i lufta på svirrende vinger, og da er det bare å klemme til og la kamera jobbe. Fotografen oppnår edleste valør for dette fenomenalt lyssatte bildet med en på forhånd nøye uttenkt og flott komposisjon hvor de matchende vingene og lyspunktene er i en særklasse. Canon EOS 7D, 70-200mm/4 på f/7,1 og 200mm, 1/2500 sek, ISO 400.

Haukeflukt. Gull. © Terje Sylte

Bildet er tatt på Terje Syltes egen foringsplass for rovfugl. Her kommer det både ørner og hauker. Det enkle er ofte det beste – som i dette bildet med store hvite flater, ei lita bjørk og en fugl som tilkjennegir både styrke og besluttsomhet. Nikon D3, Nikon 600/4, 1/1000 sek, f/5, ISO 1600.

Bjørn i Finland. Gull. © Knut Egil Nes

Knut Egil Nes var på førstereistur i bjørneland i begynnelse av september 2012. Han forteller at det var en magisk og spennende opplevelse, og at bjørnene var aktive fra tidlig kveld og til morgenen. Resultatet ble et teknisk godt bilde som fremhever tegningene i pelsen på en flott bjørn, myggen som surrer rundt samt viser miljøet i en velbalansert komposisjon. Nikon D3s, 600mm/4, 1/640 sek, f/4, ISO 3200.

Morgentimer – lirypestegg. Gull. © Ketil Olsen

Ketil Olsen var ute grytidlig på dagen en periode i april 2012 for å se etter ryper. Han lykkes over all forventning med det som i dette bildet av en stegg. Et enkelt bilde tatt tett på motivet med fin bakgrunn samt snøsprut foran den flotte steggen med en nydelig rød og gjennomlyst kam. Nikon D3s, Nikon 200-400/4 på 400mm og f/5, 1/800 sek, ISO 500.

Edderkopp. Gull. © Leif Rustand

Tatt om kvelden i motlys. Sola lager farger i nettet ute av fokus ved en spesiell vinkel til motivet. Fotografens ekstreme evne og dyktighet til å jobbe med motiv og lys demonstreres her. Kun små deler av edderkoppen og nettet er skarpt i denne vakre fargesymfonien av et bilde. Canon EOS 7D, 100mm/2,8 macro, f/2,8, 1/800 sek, ISO 400.

Rågeitsprang. Gull. © Asle Bårdli

Bilde er tatt i Øsfold en morgen i juli. Geita kom farende da fotografen lokket med kontaktlyder. De gode fargekontrastene fremhever geitas muskuløse kropp, pels og positur mot en sommerlig bakgrunn av grønne vekster og mørkere skog. Canon 5D mkII, 500mm/4,0, f/5, 1/1000 sek, ISO 800 (EV +0,3).

Sølvbilder med kommentarer (44- 39 poeng):

Insekt. 43 poeng. © Andre Berli

Insekt på ormeblad med grønn bakgrunn er tatt i Valldal. Teknis godt og velkomponert bilde hvor ormebladenes myke bue er godt utnyttet både som forgrunn, i midten og bakgrunn i en hamonisk ramme rundt insektet. Canon EOS 7d, Sigma 150mm/2,8, f/8, 1/50 sek, ISO 400, stativ, blits, softbox.

..

Smålom. 42 poeng. © Anders Selland

Et bilde tatt på Island i et område hvor det ble brukt mye tid. Spesielt en morgen var lyset meget fotovennelig :-) . Fine toner og få farger i dette enkle og velkomponerte bildet med høy horisont, arktis lys og stemning – og hele åtte fugler.  

..

Skybrudd. 41 poeng. © Arne Hugdal

For et øsende regnvær! En sjelden situasjon og bilde. En våt (?) fotograf har komponert slik at regnet også vises tydelig forrest i bildet i det det treffer vannflaten. Pentax K-7, 50- 135mm på f/11 og 135mm, 1/80 sek, ISO 200.

..

Tundrasnipe og myrsnipe i regnvær. 40 poeng. © Magnus Jonas Fjell

Plutselig kom det en kraftig regnbyge, da jeg fotograferte myrsnipe og tundrasnipe. For en opplevelse det ble, vaderne stod helt stille mens store regndråper traff vannet. Jeg er glad jeg ikke pakket sammen og gikk. Bilde er tatt i august i år. Nok et spennende regnværsbilde pent beskåret til panoramaformat med regndråper og sprut. Fine fugler, men litt synd at fuglen nærmest kamera er uskarp – fokus kunne ha vært på denne. Nikon D3s, 400mm/2,8, 1/1250 sek, f/4, ISO 1250 og groundpod.

..

Havhest. 40 poeng. © Terje Sylte

Bildet er tatt fra 6. dekk på hurtigruta M/S Fram på en tur rundt Svalbard og på frihånd mens havhestene danset mellom speilingene i vannet. Juryen syntes at Terje har fått en flott komposisjon med fine farger og det er neimen ikke lett med en 600mm på frihånd og lav ISO. Nikon D3s, Nikon 600mm/4, f/4, 1/1250 sek, ISO 400.

..

Verdens raskeste – gepard. 40 poeng. © Erik Toverud

Verdens raskeste - gepard i toppfart under angrep; over 100 km/t. Jeg var forberedt og fikk bilde av geparden i toppfart på kort lukkertid. Det gikk så fort at det var vanskelig å se dyret hele tiden med det blotte øye, og inntrykket av fart var overveldende.  Kenya, Masai Mara februar 2011. Det lønner seg å være forberedt noe dette uvanlige bildet viser. Flott fanget gepard i full strekk høyt i løse luften og med mengder av støv rundt! Canon 7D, Canon EF 300mm/2,8 IS, f/4, 1/2000 sek, ISO 400.

..

Vingestrekk – knoppsvane. 40 poeng. © Leif Arne Evensen

Bildet er tatt i slutten av august i 2012 på et lite vann i nærheten av der jeg bor. Vannet ligger litt lavt i terrenget så det blir veldig ofte masse frostrøyk på kjølige morgener. Med sola i mot blir det flotte lysforhold og farger. Denne morgenen var det veldig mye frostrøyk, men heldigvis kom et knoppsvanepar ganske nære. Juryen kan bare slutte seg til det fotografen forteller – her er det lys og stemning til tusen – og med en flott fugl med utspredte vinger i et teknisk godt bilde, må det honoreres deretter. Nikon D7000, 500mm, f/6,3, 1/125 sek, ISO 400, (-0,3EV).

..

Gjøk på jakt. 39 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

En ung gjøk rastet et par dager ved nyslåtte kornåkre i nærheten. Her jaktet den ivrig på sommerfugllarver og løvgresshopper. Her er den i avslutningsfasen av et vellykket “larveangrep”. Et sjeldent og vellykket bilde av gjøk på matauk. Pluss for en meget skarp gjøk blant strå mot en uskarp bakgrunn.  Canon EOS 5D Mark III, EF400mm/5,6L USM, 1/2500 sek, f/7,1,  ISO 1600. Håndholdt opptak.

..

Storlomdans. 39 poeng. © Oona Christine Torgersen

Flotte fugler i et flott bilde – langt fra hver gang det serveres fire storlommer samlet så nære. Pluss for alle øynene i speilinga.  Canon EOS 7D, 840mm/5, f/8, 1/640 sek, ISO 1000.

..

Capercaillie – Tiur. 39 poeng. © Andy Trowbridge

Hobøl. There are thousands of capercaillie images around so I tried to do something a little different getting the camera really low to the ground so that the both the foreground and background vegetation was nicely blurred and then I just had to wait for a male bird to move into the right position and pause long enough to get a sharp image of his head. Ingen tvil om at Andy lykkes med strategien. Et teknisk godt bilde hvor bare tiurens hode er skarpt mot uskarpe omgivelser. Canon 1D Mark IV, 500 mm/4 + 1.4x Teleconverter, ISO 3200 , 1/60 sec, f/5.6. Tripod.

..

Gullvinge. 39 poeng. © Andre Berli

Insektsbildet tatt i Valldal - Oransjegullvinge sittende på blomster. Nok et sommerlig og stor sett godt gjennomført bilde fra denne fotografen. Teknisk godt og med skarphet på blomst og insekt samt en uskarp bakgrunn fremhver dette hovedmotivet. Komposisjonen er en tanke mindre gjennomført enn i hans første bilde. Det grønne feltet i øvre, høyre bildet dominerer litt for mye – og dermed blir det også noen få poeng færre.  Canon EOS 5d mk2, Sigma 150mm/2,8, f/10, 1/200 sek, ISO 320. Stativ, blits, softbox.

..

Røff sjø. 39 poeng. © Halvor Klareng

Røff sjø er tatt ved Unstad i Lofoten. Et vellykket bilde hvor svart/hvitt virkelig kommer til sin rett. Enkelt bilde med få linjer og flater i en velbalansert komposisjon med god teknikk. Flott bølge og sprut med en fugl som står godt frem mot bakgrunnen. Canon 5D MkII,  Canon 70-200mm/2,8 på f/6,3 og 200 mm, 1/1000 sek, ISO 640.

..

Sølvbilder (38 – 35 poeng):

Isbjørn. 38 poeng. © Terje Sylte

Bildet er tatt fra baugen på hurtigruta MS Fram på en fantastisk tur. Normalt forlater isbjørnene Svalbard når isen trekker nordover. Men denne bjørnen valgte å bli igjen. Han livnærte seg på å spise ærfuglegg. I løpet av ett par timer spiste han alt han fant av egg på denne halvøya. Nikon D3s, Nikon 600/4, f/5.6, 1/1250 sek.

..

Ulv i regn. 38 poeng. © Tom Thodesen

Fra Kuikka, Kuhmo, Lassi Rautianens område i Finland. Nikon D700,  Nikkor AF-S 500 mm/4, 1/60 sek, f/5, ISO 6400.

..

Spurvehauk. 38 poeng. © Anders Schanche

 Bildet er tatt i fotoskjul i Finland, fikk spurvehauk og øyenstikker på besøk mens jeg ventet på jerven:) Nikon D90, Sigma 70-300mm, på f/5.6 og 300mm, 1/640s, ISO 800.

..

Øyenstikker. 38 poeng. © Jon Køs

PENTAX K-5, SIGMA 300mm/2,8, f/4, 1/1600 sek, ISO 400.

..

Portrett – rødrev. 38 poeng. © Oona Christine Torgersen

..

Flyøvelse i motlys. 38 poeng. © Thilo Bubek

En ung smålom driver med flyøvelser ved Prestvannet. Her i fantastisk motlys og fin distanse. Nikon D800, 400/2.8 VR + 2x Telekonverter, f/5.6, 1/1250 sek, ISO 1600.

..

Nymfeflukt. 38 poeng. © Oona Christine Torgersen

..

Bjørn i tåke. 38 poeng. © Magnus Jonas Fjell

Min første bjørneopplevelse, tidlig morgen ved en lite vann i de finske skoger på Articmedia/Lassi Rautiainens område. For en opplevelse å se bjørnen komme gjennom tåka. Bildet er tatt fra skjul i september i år.  Nikon D3s, AF-S-VR 400mm + 1,4 TC. ISO 1600, 1/30sek, f/4.

..

Kolibri . 38 poeng. © Anders Selland

Kolibri i flukt er tatt i Ecuador. Fikk litt OK strølys i noen få minutter før det hele var over.

..

Akrobaten – lavskrike. 38 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Tatt på hytta i Vinje (Telemark). En familiegruppe på tre lavskriker var innom foringsplassen i vinterferien. En tillitsfull, vakker og trivelig fugl å betrakte og fotografere. Håndholdt opptak. Canon EOS-1D Mark III, EF200mm f/2.8L II USM, 1/500 sec, f/3.5,
ISO 640.

..

Kjernebiter. 37 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

..

Havsule i skoddehav. 37 poeng. © Geir Magne Sætre

..

Gullvinge II. 37 poeng. © Andre Berli

..

3X20 i stil – Spurvehauk. 36 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

..

Den nest minste – Gjerdesmett. 36 poeng. © Oona Christine Torgersen

..

Vannymfer. 36 poeng. © Vivi Paulsen

..

Buck – Rådyrbukk. 36 poeng. © Andy Trowbridge

..

Opprørt hav. 35 poeng. © Geir Magne Sætre

..

Gutten som vasker seg – Rådyrbukk. 35 poeng. © Bernt Østhus

..

Backlit Rabbit – Kanin i motlys. 35 poeng. © Andy Trowbridge

..

Kongeørn. 35 poeng. © Terje Sylte

..

Lundelanding. 35 poeng. © Asle Bårdli

..

Leopard Smelling – Luktende Leopard. 35 poeng. © Andy Trowbridge

..

Sandløper i farta. 35 poeng. © Per Gätzschmann

..

Lundefugl. 35 poeng. © Jon Kjøs

..

Briksdalen. 35 poeng. © Jon Kjøs

..

Vårkonsert – Trane. 35 poeng. © Erik Toverud

..

Lavskrikas blåbærkos. 35 poeng. © Egil Skredemellom

.:.

Takk for at du tittet innom – og på gjensyn etter neste runde :-)



Viewing all articles
Browse latest Browse all 132